lördag, januari 31, 2009

Ank- och havskräftrecept

Som den ankgalning jag är så ångrade jag naturligtvis att jag inte köpte alla bröstbitarna som fanns på Lidl igår, så idag åkte jag till Lindesberg igen och då återstod tre franska bröst som jag snabbt hivade ner i kundkorgen.


Jag misstänker att det är många svenskar som aldrig har ätit anka, och som kanske är tveksamma till hur de ska tillaga den.
Allt lite udda kött borde ha minst ett recept på förpackningen som gör att ovana människor vågar ta steget att prova på.

Så nu tänker jag berätta hur jag tillagar ankbröst. Förhoppningsvis hjälper det någon. Det är inget märkvärdigt, och vill ni ha det tjusigare så är det bara att googla.

Alltså: ett ankbröst har en skinnsida som är mycket fet. Ta en vass kniv och skär ett rutmönster i fettet, lägg det med skinnsidan ned i en het panna med lite smör och stek så att skinnsidan blir gyllene.
Ta upp brösten och häll av fettet ur pannan. Torka ur och lägg ytterligare en liten klick smör i den torra pannan.
Lägg ner brösten, men denna gång med köttsidan neråt. Bryn.
Salta och peppra och tillsätt gärna lite färska örtkryddor, typ timjan eller rosmarin.
Tillsätt någon dl vatten.
Lägg på locket till stekpannan och låt bröstfiléerna bräsera ett tag. Tillsätt mer vatten om det kokar torrt.


Ta upp brösten och låt vila en stund i staniolpapper. Red av skyn under tiden med lite mjöl, en skvätt rödvin, mellangrädde och en smula soya.

Här har jag tagit upp bröstbitarna lite för tidigt, så jag lägger ner bitarna i såsen...


...och låter dom puttra med en stund under lock.


Det var det om ankan. Nu över till lördagskvällens middagmål, griljerade havskräftor, också det ett Lidlfynd.
Havskräftorna från Norge kostade 80 kr för ett kilo, så det var ett lätt beslut att ta ett paket.

Jag delar kräftorna med en vass kniv och tar bort magen. Magen sitter som en liten ballongblåsa precis bakom ögat inne i huvudet på kräftorna. Det är bara att pilla loss och ta bort.

Sen blandar jag en finhackad vitlök, finhackad basilika, det finrivna skalet från en halv citron och lite olivolja, salt och peppar. Gegga ihop och placera mojset på kräfthalvorna.
Sen in i ugnen på 250° i 5-10 minuter beroende på hur stora havskräftorna är.





16 kommentarer:

Elisabet. sa...

"Men Gud, nu vart man hungrig!" säger jag till PV när jag tittar på dina ankbilder ..-)

Anonym sa...

Nehej damen! Så där får man INTE göra.

Nu är vi ju hungriga lite överallt allihop. Nere i Skåne och här i Storskogen.

M U M S.

Ingela sa...

Olika falla ödets lotter. Själv har jag käkat blodkorv. Premiärstoppade av mig.

Emma R sa...

Vilket bra tips! Har nog aldrig tänkt tanken att kika efter anka när jag handlar. Vi har ju Lidl i Östersund. kanske ska svänga förbi och kolla om det finns någon anka och prova ditt recept. Dum fråga kanske, men när du köpte så många, fryser du de andra då, och var de frysta eller tinade när du köpte dem?
En till fråga; Du skrev att ankan inte riktigt var klar så de behövde puttra i såsen. Såg du det genom att köttet var råsa, och lät dem puttra tills de inte var råsa längre? Med andra ord, hur ser man att de är klara, och kan de vara råsa även när de e klara?
Må väl! /Emma

Christina sa...

Elisabet: Och vad tror du jag blir när jag tittar på fina tårtan!????

Ellis: ;)

Ingela: Jag älskar blodkorv, och en hemstoppad får mig att dregla :)
Jag hade gärna bytt ut all världens havskräftor mot din delikatess!
Jag har bara ätit blodpudding en gång i mitt liv, som var hemmagjord, och det var min yngre bror som hade gjort den. Den var sååå god, smakade inte alls så sött, och konsistensen var ljuvlig, inte så gummiartad som köpevarianten.

Emma: Ja, åk till Lidl det första du gör imorgon he he!
Inte en dum fråga alls - de var frysta på Lidl och jag har lagt alla små bröst i vår frys. De håller sig till september 2010, så du kan i lugn och ro fundera på hur du vill anrätta dom om du väljer att köpa några.

Om man vill kolla att brösten är "lagom" så kan man sticka en potatissticka i bröstbiten och köttsaften som då dyker upp; är den rosa eller röd då är köttet blodigt inuti, men är köttsaften transparent så är köttet genomstekt.
Nu är jag sån så jag vill ha det lite rosa, absolut inte genomstekt, så då händer det att jag tar köttet för tidigt. Då löser jag det med att det får puttra med i såsen så har jag full koll.
Om man vill att ankköttet är rosa eller ej när det är klart, det är en smaksak.

Anita sa...

Norska stora havskräftor är en favorit! Tyvärr finns sådana delikatesser sällan där jag bor... Men receptet med griljerade havskräftorna föll jag för. Receptet sparas!

Här lyser solen idag. 15 grader kallt, men förhoppningsvis blir det väder för en skidtur ändå!

En fin söndag!

Anonym sa...

Tack för anksvar! Det är alltså inte samma sak som med kyckling, där det är så himla viktigt att köttsaften är klar och genomskinlig?
Förresten, "åtanke" är kanske inte det allra modernaste ord vi har, men är väl ett fantastiskt bra och vackert ord. Fortsätt med det, eller du kan ju åtminstone ha det i åtanke! :)

Christina sa...

smulan: Det låter härligt med en skidtur! Här har vi lite för lite snö för det.

Jessica: Nej, det är inte samma som med kyckling. Ankan kan man antingen genomsteka eller ta när den är rosa inuti. Det är en smaksak.

Jag ska ha det i åtanke, det du skrev om ord ;)

Anonym sa...

Tack för tipset! Lidl har många bra produkter, jag är ofta och handlar i vår butik.

Havskräftorna ser underbara ut och så hade ni Riesling till, mums!

Christina sa...

Marskatten: Jag tycker också att Lidl har väldigt många bra produkter, och jag älskar deras stora utbud av grönsaker.

Ja, Rieslingen passade bra till havskräftorna :) Jag är väldigt svag för Alsaceviner öht.

Monet sa...

Åh, vad det där såg gott och lättlagat ut. Jag har bara ätit anka på restaurang härnere och då är det antingen confit de canard, konserverad anka eller cuisse de canard (aux olives), anklår.

Bröst har undgått mig och jag har inte sett dem på vårt Casino eller Intermarché heller. Men vi har också ett Lidl i närheten, kanske ska man kolla där.

Sån där sås brukar jag också göra, just rödvin och soja blir så himla gott!

Nu ska vi åka till ett troligen öppet ställe där man säljer djurtillbehör. Gissa varför:-)

Christina sa...

Monet: Jag googlade på Auchan och dom har ankbröst "Magret de canard", 6 st för 27 euro.
Ungefär samma facila pris som jag betalade alltså :)

Djurtillbehör, va va va????
Så ni har kommit så långt ;) Det här ska bli spännande!

Anonym sa...

Om du läser igenom Ron Lamothes sidor ordentligt - under into the wild - debunked - so visar det sig att Krakauer undanhållit en del viktig info i sin bok (nedslående, som om inte verkligheten vore fascinerande nog?) - det visar sig nämligen att Chris inte alls bränt eller gjort sig av med sina ID-handlingar! och han HadE en karta!! däremot är det möjligt att han vägrade använda sig av den av olika anledningar. Jag har nu beställt dokumentären av Lamothe också för att få veta mera. Bir väl en blogg till när jag sett den ;-)

Anonym sa...

Jag har aldrig ätit havskräftor...och när man tittar på dina så undrar jag om det finns något på dem att äta ;-) Är det sista lilla biten där innan rumpan?

Christina sa...

Josephine: Det ser jag fram emot, jag ska hålla utkik!

Eva H-höjden: Dom var rätt pyttiga i storleken. Vanligtvis är de större och har mer mat i själva kroppen.
Japp, sista lilla biten är rumpan, såååå god!

Kesu sa...

TACK för recept! Så anktuttfantast jag är, tycker jag det är lite svårt att få till dem. Antingen blir de FÖR rosa eller för torra. Nästa gång jag lägger anka i kundkorgen ska jag prova ditt recept.

Och havskräftor. Ack, ack! Köpte såklart med mig från Smögen förra veckan. Maken som är från Masthugget suckade och smackade förnöjt om vartannat.

Härligt att du bjussar på recept och bilder!

Monet: Ska ni??? Vågen och busvisslingar! :D